Miękkie ciastka w wersji zimowej
Często piekę psiakom ciastka wątróbkowe z różnymi wariacjami, ale jeszcze nie robiłam ich w wersji zimowej. W tym roku nadeszła ta wiekopomna chwila 🙂
Ciastka wątróbkowe z żurawiną i imbirem
- 500gr wątróbki z indyka
- 250gr mąki
- 50gr żurawiny świeżej
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju z łososia
- łyżeczka imbiru

Pamiętajcie aby wyjąć wszystkie składniki na godzinę przed pieczeniem z lodówki.
Do wymieszania wszystkich składników użyłam po prostu blendera. To najszybsza i najwygodniejsza dla mnie opcja 🙂

Gotową masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy z niej prostokąt o mniej więcej 1-2 cm grubości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na grzałki góra – dół i pieczemy przez 15minut. Dzięki krótkiemu pieczeniu ciastka będą miękkie w środku.
Po wyjęciu z piekarnika czekamy 15 minut aż ciastka lekko odparują, zanim zaczniemy je kroić, dzięki temu skórka nie będzie odchodzić.
Ja kroję je w średniej wielkości kostkę.

Ciastka przechowuję w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do tygodnia. Resztę ciastek dzielę na mniejsze porcje i mrożę na później 🙂
Smacznego!
Świetny przepis, na pewno wypróbuje! Super wpis 🙂
Cieszę się, że przypasował do gustu 😀 mam nadzieję, że będą smakowały 🙂