Miękkie ciastka w wersji zimowej

Często piekę psiakom ciastka wątróbkowe z różnymi wariacjami, ale jeszcze nie robiłam ich w wersji zimowej. W tym roku nadeszła ta wiekopomna chwila 🙂

Ciastka wątróbkowe z żurawiną i imbirem

  • 500gr wątróbki z indyka
  • 250gr mąki
  • 50gr żurawiny świeżej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju z łososia
  • łyżeczka imbiru

Pamiętajcie aby wyjąć wszystkie składniki na godzinę przed pieczeniem z lodówki.

Do wymieszania wszystkich składników użyłam po prostu blendera. To najszybsza i najwygodniejsza dla mnie opcja 🙂

Gotową masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy z niej prostokąt o mniej więcej 1-2 cm grubości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na grzałki góra – dół i pieczemy przez 15minut. Dzięki krótkiemu pieczeniu ciastka będą miękkie w środku.

Po wyjęciu z piekarnika czekamy 15 minut aż ciastka lekko odparują, zanim zaczniemy je kroić, dzięki temu skórka nie będzie odchodzić.

Ja kroję je w średniej wielkości kostkę.

Ciastka przechowuję w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do tygodnia. Resztę ciastek dzielę na mniejsze porcje i mrożę na później 🙂

Smacznego!