Suszone mięso dla psa

Ceny dobrej jakości suszonych smaków dla psów są dosyć spore, dlatego postanowiłam spróbować czasem sama zrobić dla nich dobre przekąski. Dodatkowym atutem oprócz oczywistej smakowitości jest fakt, że mamy tu 100% czystego mięsa bez żadnych dodatków. Sprawdzą się też jako nagrody gdy karmimy Barfem.

W Internecie jest już sporo informacji jak się zabrać za suszenie. Nie mam suszarki do grzybów czy mięs, myślałam nawet nad zakupem, ale gdy dowiedziałam się, że w suszarkach w moim budżecie trzeba czekać wiele godzin aż produkt się ususzy szybko zrezygnowałam. Szukając sposobu na suszenie w piekarniku dotarłam na blog Piesologia. Według mnie dobre rozwiązanie, spróbowałam jednak zrobić to jeszcze krócej, ponieważ nie zależało mi na całkowitym przesuszeniu mięsa, chciałam aby smaczki w środku pozostały upieczone. Cały proces suszenia w zależności od tego jaki chcemy uzyskać efekt trwa 1h, 2h lub 6h.

Sposób 1: Fileciki z indyka w 2h

Mięso z piersi z indyka kroimy na bardzo cienkie plasterki maksymalnie 1cm. Następnie nadziewamy je na patyki do szaszłyków i wieszamy na kratce w piekarniku. Ustawiamy temperaturę 70 stopni z termo-obiegiem, grzanie góra-dół, uchylamy drzwi piekarnika żeby wilgoć mogła wydostawać się na zewnątrz.

Jeśli chcecie aby smaczki były w środku nie wysuszone do końca, wyciągacie je już po 2h! A efekt jest taki jak na zdjęciu poniżej:

Smakołyki w taki stanie w szczelnie zamkniętym słoiku wytrzymają około 5 dni w zależności jak macie ciepło w domu. Natomiast gdy wstawicie słoik do lodówki spokojnie do 14dni.

Sposób 2: Szybkie smaczki na trening w 1h

Jeśli robicie smaczki na ostatnią chwilę, to idealny sposób na naturalne i pożywne smakołyki, które jednocześnie nie pobrudzą kieszeni.

Mięso z piersi kurczaka kroimy na małe kawałki i również suszymy w 70 stopniach z termo-obiegiem, grzanie góra-dół, uchylamy drzwi piekarnika żeby wilgoć mogła wydostawać się na zewnątrz. Tym razem jednak smaczki wyciągamy już po 1h! Dzięki temu kurczak z zewnątrz jest suchy i nie brudzi nam kieszeni, a w środku jest soczysty i smakowity.

Takie smaczki last minute najlepiej wykorzystać tego samego dnia, maksymalnie w ciągu 2 dni przechowując je w szczelnym pojemniku w suchym i chłodnym miejscu.

Jeśli zależy Wam aby mięso wytrwało kilka miesięcy, a macie czas na suszenie, wystarczy przetrzymać mięso w piekarniku około 6h-8h w zależności od grubości kawałków.

Smacznego!